
Poznaj sposoby na czyszczenie lodówki oraz pozbycie się niepożądanych zapachów!
W chwili, gdy spoglądamy na naszą kuchnię, to szybko zauważymy, że lodówka jest najczęściej używanym przez nas sprzętem AGD. Problem jednak leży w tym, że rzadko ją czyścimy! Dlaczego tak się dzieje? Bo po prostu nie lubimy tej czynności! Jednak, kiedy nie czyścimy lodówki dostatecznie często, to jedzenie szybko się psuje, a we wnętrzu lodówki powstaje pleśń, plamy i brzydki zapach. W niniejszym wydaniu podpowiadamy jak dobrze czyścic lodówkę. Zapraszamy serdecznie!
O czym pamiętać, gdy porządkujemy lodówkę?
Na początku nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla tego typu czynności są względy bezpieczeństwa. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie wykorzystanie prądu, a także podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces oczyszczania. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od zasilania, wyjmij z niej wszystkie półki i szufladki, a następnie zostaw otwarte drzwiczki.
Wyjęte z lodówki elementy przemyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz dokładnie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła i sody oczyszczonej lub octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po zakończeniu odczekaj minimum 30 min. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.
Po dokładnym umyciu możesz już umieścić w lodówce żywność. Nie powinieneś wkładać do niej gorących potraw. Jeżeli chcesz w niej umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą być przyczyną powstawania we wnętrzu lodówki szronu. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były hermetycznie zawinięte folią bądź przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed usychaniem oraz będzie hamowało wydzielanie zapachów.
Etap odmrażania lodówki!
Co jakiś czas powinieneś przeprowadzić odmrażanie lodówki. Nie używaj przy tym żadnych środków chemicznych ani nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj też umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojego sprzętu.
W celu rozmrożenia odłącz lodówkę od zasilania. Jest to doskonała okazja, aby równocześnie starannie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się w postaci wody w zbiorniku na dole. Należy zatem pamiętać o jego opróżnianiu. Wykonuj konserwację w postaci przecierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.
Ważne jest, że lodówki zaopatrzone w systemy No Frost także powinny być odmrażane dwa razy w roku. W przypadku takiego sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj jedynie, by lód topniał się bez Twojej pomocy.
Naturalne sposoby na rozprawienie się z nieprzyjemnymi zapachami!
Częstą przypadłością lodówek jest to, że lubią przesiąkać nieładnym zapachem z jedzenia. Mamy na to kilka sposobów! Pierwszym z nich jest zaparzenie kawy i wstawienie jej do środka, w chwilę po umyciu. Kolejnym sposobem jest wstawienie połówki z cytryny na talerzyku. Jeszcze innym sposobem jest wsypanie proszku do pieczenia w małe naczynie oraz postawienie go w lodówce. Trzeba pamiętać, że proszek należy wymieniać co dwa tygodnie!
Komentarze artykułu
Brak komentarzy