
Jakie produkty warto jeść, aby dobrze się czuć?
Wszyscy tak naprawdę wiemy, czym jest niezdrowa żywność i co dokładnie się na nią składa. Z każdej strony mówi się o tym, aby zrezygnować z fast foodów, smażonych, tłustych potraw, nadmiaru cukru, białego pieczywa, czy też mocno przetworzonych artykułów. Każdy kij ma jednak dwa końce i tak samo jak dużo jest produktów niewskazanych, tak są też takie, które mają działanie prozdrowotne. W dzisiejszym artykule opisujemy właściwości imbiru, kurkumy, czosnku oraz siemienia lnianego.
Imbir — dlaczego warto go jeść?
To jest gatunek rośliny, która posiada cenne dla zdrowia substancje lecznicze. Należy go stosować, kiedy borykasz się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Posiada także właściwości poprawiające samopoczucie przy objawach choroby lokomocyjnej. Doskonale sprawdza się również przy wspieraniu leczenia rozmaitych przeziębień albo grypy. Imbir pomaga także w łagodzeniu bolesnych miesiączek! Można go zastosować na różne sposoby. Jako suszoną przyprawę, jako herbata ziołowa albo nalewkę. My proponujemy zalać plastry obranego imbiru wrzącą wodą, do ciepłego wywaru dołożyć łyżkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Popijaj taki napój codziennie, a na pewno zobaczysz pozytywne rezultaty!
Siemię lniane — czy warto dodać je do potraw?
Posiada sporo oleju i związków śluzowych. Oprócz tego także białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a zwłaszcza satysfakcjonująca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało określić mianem superfood. Stosowanie siemienia lnianego z pewnością jest przydatne przy zrzucaniu wagi, zaparciach, a także duszącym kaszlu. Te drobne ciemne i charakterystyczne ziarna mają także przeciwnowotworowe właściwości. Polecamy więc spożywać siemię regularnie!
Kurkuma — co dobrego może wnieść w nasz jadłospis?
Jest przyprawą, którą stosuje się od bardzo dawna. Tworzy ona bazę wielu dan kuchni azjatyckiej. Poza walorami smakowymi nie można pominąć jej działania prozdrowotnego. Spożywanie kurkumy stymuluje działanie układu immunologicznego. Jest ona również pomocna w zapobieganiu nowotworom. Bardzo dobrze wspomaga układ pokarmowy i reguluje jego pracę. Posiada wyraźne działanie przeciwzapalne. Jest efektywną bronią w odniesieniu do grzybicy oraz infekcji wirusowych i bakteryjnych. Kurkumę powinny spożywać osoby, które borykają się z zapaleniem zatok. Przyprawa wspaniale przyspiesza proces rozrzedzania śluzu, więc zdecydowanie jest je oczyścić.
Czosnek — dlaczego jest tak cenny?
Czosnek wykazuje zdrowotne właściwości wobec wielu narządów w naszym organizmie. Warto wiedzieć, na jakie schorzenia pomaga oraz przed jakimi pomaga nas ochronić. Czosnek jest szczególnie wskazany w profilaktyce zawałów i udarów. Wszystko dzięki jego właściwościom przeciwzakrzepowym, które działają podobnie jak aspiryna. Czosnek wykazuje także dość silne działanie antynowotworowe. Dzięki korzystnemu wpływowi na układ immunologiczny człowieka stanowi idealny środek zapobiegawczy przed przeziębieniem i wszelkimi infekcjami.
Komentarze artykułu
Paweł Urbański
Tyle teraz tych chorób. Człowiek niby je zdrowo a i tak choruję.
Dobrawa Szymczak
Oprócz jedzenia ważne jest również odpowiednie nawodnienie.